VOLWASSENEN
slechtziend - blind - sensorieel meervoudige beperking

Info en advies

Ben je blind of slechtziend? Heb je een visuele beperking samen met een andere handicap? Informatie en advies kan jou en de mensen in je omgeving versterken. We leren je heel wat praktische problemen beter begrijpen, geven je informatie over hulpmiddelen en aanpassingen of maken je wegwijs in de mogelijke ondersteuning.


Het team van de volwassenenwerking in het begeleidingscentrum Spermalie is vertrouwd met de gevolgen van een visuele beperking, mogelijke hulpmiddelen, aanpassingen op maat en aangepaste activiteiten. De kennis rond doofblindheid is uniek in Vlaanderen.
 

Ook aan andere diensten, zorgaanbieders, werkgevers en je collega’s geven we info en advies.

 

Voor info- en adviesvragen rond normaalbegaafde of bejaarde personen met een visuele beperking verwijzen we naar de Vlaamse Oogpunten.

 

Wil je weten wat we voor jou kunnen doen? Contacteer ons.

De andere kijk op de wereld van een blinde geeft ons nieuwe inzichten. Dit is een enorme verrijking voor mezelf en voor de leerlingen van de klas. 

- Juf Sofie -

De andere kijk op de wereld van een blinde geeft ons nieuwe inzichten. Dit is een enorme verrijking voor mezelf en voor de leerlingen van de klas.

- Juf Sofie -

ONDERSTEUNING

Individuele ondersteuning

Loop je vast op een of meerdere levensdomeinen? Wil je wat extra houvast of zoek je gewoon iemand die samen met jou je levensweg mee volgt en ondersteunt? Dan kan individuele begeleiding een antwoord zijn. Soms zijn slechts enkele gesprekken nodig en volstaat rechtstreeks toegankelijke hulp (RTH). Als je heel regelmatig en/of langdurig begeleiding nodig hebt, is een persoonsvolgend budget nodig. 

Voor volwassenen met een visuele beperking die individuele begeleiding nodig hebben werken we nauw samen met diensten als Blindenzorg Licht en Liefde en het team van het centrum voor visuele revalidatie van UGent. 

 

Het begeleidingscentrum Spermalie kan ook individuele begeleiding bieden aan personen met een visuele beperking.  Daarbij focussen we vooral op personen die een intensievere ondersteuning nodig hebben of een visueel meervoudige beperking hebben.

 

Individuele begeleiding kan heel uiteenlopende inhouden, vormen en doelen hebben.  Je kan ze ook combineren met andere ondersteuningsvormen of met de ondersteuning door andere diensten. Onze individuele begeleiders zijn sterk in individuele begeleiding van mensen met een visueel meervoudige beperking en in het smeden van samenwerkingsverbanden. Ze helpen je op weg bij andere diensten en instanties, ondersteunen je administratie of lossen een crisissituatie mee op.  De contacten kunnen plaatsvinden bij jou thuis maar ook elders.

In de individuele begeleiding kan om het even welk levensdomein aan bod komen: ondersteuning om je huishouden en je leven te organiseren, sociaal contact en relationele thema’s, zelfredzaamheid en mobiliteit, je welbevinden thuis en in de vrije tijd, wonen, ondersteuning om je huishouden en je leven te organiseren en ondersteuning bij financiën en administratie.

 

Als je individuele begeleiding kan worden gefinancierd vanuit je persoonsvolgend budget, is er geen persoonlijke bijdrage.  Bij rechtstreeks toegankelijke hulp is er per begeleidingsmoment een kleine bijdrage.

 

Wil je hier meer over weten? Contacteer ons.

Slechtziende man met gestreepte T-shirt bezig aan computer

Woonondersteuning - woonprojecten

Woononder steuning - woonprojecten

Als je wil wonen in een omgeving waar onze ervaren begeleiders dicht in de buurt zijn, kun je terecht in onze woonprojecten in Loppem (Wit Huis), Oostkamp (De Vlier en Ginkgo) en Knokke.

 

We kiezen bewust voor verschillende woonvormen die variëren van heel intensief begeleide woongroepen (Ginkgo en De Vlier) tot studiowonen (studio’s Wit Huis). De inrichting en de activiteiten zijn sterk aangepast aan de noden van slechtziende en blinde personen zodat je je veilig kan bewegen en zoveel mogelijk zaken zelfstandig kan doen. Als je voltijds bij ons verblijft, heb je een individuele kamer, soms met eigen sanitair.
 

In de intensief begeleide woongroepen van De Vlier en Ginkgo krijg je een integrale ondersteuning op maat. Je zorgnoden zijn immers groot en je vraagt op veel vlakken hulp en begeleiding. Misschien heb je naast blind- of slechtziendheid ook andere ernstige beperkingen of gezondheidsproblemen. Rust scheppen, nabijheid, communicatie, een begrijpbare en geordende leefwereld, je welbevinden, beweging en gezondheid, nieuwe ervaringen en contacten in de omgeving zijn belangrijke elementen in de werking. Een netwerk van ervaren vrijwilligers kan jou helpen om je leven verder uit te bouwen.

 

De woonondersteuning in het Wit Huis is gelijkaardig maar minder intensief. Het Wit Huis legt meer nadruk op het verlangen van elke persoon, persoonlijke ruimte en initiatief, psychisch welbevinden en samenleven. Het Wit Huis biedt naast woonondersteuning ook tal van activiteiten op de site en in de ruimere omgeving. 

 

Woonondersteuning wordt gefinancierd via een persoonsvolgend budget. Om te wonen in één van onze woonprojecten betaal je doorgaans een vaste maandelijkse woonkost en een leefkost per aanwezigheidsdag.

 

Wil je meer weten of heb je vragen? Contacteer ons.

Ondersteuning overdag en vrijetijdsactiviteiten

Ondersteuning overdag en vrijetijds activiteiten

In elk van de woonprojecten van De Kade is er een aanbod van dagactiviteiten. In De Vlier (Oostkamp) sluit je aan bij het programma van een woongroep (muziek, huishoudelijke activiteit, beweging, zwemmen,…). Dit kan enkele halve of hele dagen per week zijn of elke werkdag. 
Het Wit Huis heeft echte ateliers (beeldende kunst, poëzie, crea, tuin, muziek, houtbewerking,…) waarin je je talenten kan ontdekken en ontplooien.

 

Als je het moeilijk hebt met het invullen van je vrije tijd, kunnen we samen met jou zoeken naar activiteiten die bij jou passen. We kunnen ondersteuning bieden als je op zoek gaat binnen het gewone aanbod van sport, spel en cultuur.

 

Wil je hier meer over weten? Contacteer ons.