Begeleidings-centrum volwassenen
 

Begeleidingscentrum volwassenen

De zorg en ondersteuning van het begeleidingscentrum is maatwerk. Om dit te realiseren, zetten we heel wat kennis en deskundigheid en diverse diensten in. Deze diversiteit en expertise maakt voor jou als volwassene met een beperking een wereld van verschil.

De zorg voor volwassenen is uitgebouwd in uiteenlopende projecten en formules.

  • Als volwassene met autisme kan je terecht in het werkproject Schrijfbaar, de woonprojecten Pastorie (Zerkegem) en Oude Dorpsweg (Varsenare) en de projecten met studiowonen Het Plein (Ettelgem) en Francesco (Knokke). Al deze projecten zijn verbonden met begeleidingscentrum Het Anker. Er is ook een mobiel team dat personen met autisme in de ruime omgeving (Midden- en Noord-West-Vlaanderen) ondersteunt bij het zelfstandig leven en werken.
  • Begeleidingscentrum Spermalie heeft woonprojecten voor wie een visuele beperking heeft, doof of slechthorend is (met een bijkomende beperking) en voor doofblinde personen: ’t Wit Huis in Loppem en Klavervier, De Vlier en Ginkgo in Oostkamp. Er is mogelijkheid tot studiowonen in Azalea (Oostkamp) en in Francesco (Knokke). Er is ook een mobiel team dat dove en slechthorende personen in West-Vlaanderen ondersteunt.

Financiering en regelgeving

Soms volstaat ondersteuning die maar even duurt of niet zo intensief is. Dat kan via Rechtstreeks Toegankelijke Hulp. Het VAPH financiert deze ondersteuning.

 

Als rechtstreeks toegankelijk hulp niet volstaat, is een persoonsvolgend budget (PVB) nodig. Met zo’n budget kan je jouw zorg en ondersteuning organiseren en financieren. De kosten voor huisvesting en de leefkosten (zoals maaltijden, was, activiteiten en gezondheidszorg) draag je zelf.

Zorg op maat

Elke mogelijke vraag naar ondersteuning is bespreekbaar. We zoeken samen met jou uit voor welke delen van het ondersteuningsplan het begeleidingscentrum een passend antwoord kan bieden. Dit kan op diverse manieren worden ingevuld:

  • Individuele ondersteuning, (doorgaans in je thuisomgeving): adviesgesprekken, hulp bij administratie, praktische hulp, opleiden van of afstemmen met andere ondersteuners, vaardigheidstraining of gespecialiseerde psychosociale ondersteuning.

Ondersteuning georganiseerd in een groepsomgeving: woonondersteuning of dagondersteuning in één van de vestigingsplaatsen in de omgeving van Brugge.

Dialooggestuurde zorg vertrekt van jouw ondersteuningsvraag

Dialooggestuurde zorg vertrekt van jouw ondersteunings vraag

  • We beluisteren jouw vraag aan de hand van je ondersteuningsplan.
  • We bekijken hoe onze expertise voor jou een meerwaarde kan zijn.
  • We maken een duidelijke offerte.

Op het moment dat de zorg start, maken we een overeenkomst op. Dit is een wederzijds engagement. We beginnen met een proefperiode, evalueren regelmatig, en sturen bij als dat nodig is.

Wachtlijst? Beschikbare woningen?

Voor Rechtstreeks Toegankelijke Hulp is er vaak een wachttijd.

 

Als je al beschikt over een persoonsvolgend budget kunnen we vrij snel van start gaan met individuele begeleiding en dagondersteuning. Het opstarten van woonondersteuning in een van de woonprojecten of in een studio is afhankelijk van de beschikbaarheid van woningen.  Momenteel is volgende huisvesting vrij:

  • Een studio in Het Plein

Contact

Wil je meer weten of heb je vragen? Neem contact met ons op: