VOLWASSENEN
SLECHTHOREND – DOOF - DOOFBLIND

Info en advies

Ben je een dove, slechthorende of doofblinde volwassene met een ondersteuningsvraag?

De Kade beschikt over een ruime deskundigheid en jarenlange ervaring in verband met horen en communicatie.
 

Informatie en advies kan jou en de mensen in je omgeving versterken. We helpen je om je communicatiemogelijkheden beter te begrijpen, geven je communicatietips of informatie over hulpmiddelen en maken je wegwijs in de mogelijke ondersteuning.

 

Voor advies over jouw gehoor en de aankoop van hoorapparatuur -en hulpmiddelen kan je terecht in het Hoorexpert De Kade, de specialist in hooroplossingen.

 

In het Centrum Ambulante Revalidatie (CAR) Spermalie kan je terecht voor onderzoek van en therapie voor de problemen die je gehoorverlies met zich mee brengt.

 

Het team van de volwassenenwerking in het begeleidingscentrum Spermalie is vertrouwd met de gevolgen van communicatieproblemen en tal van aangepaste communicatievormen (Vlaamse Gebaren Taal, Nederlands Met Gebaren, aangepaste orale en visuele communicatie,…) en heeft een ruime expertise in verband met doofheid, slechthorendheid en doofblindheid. De kennis rond doofblindheid is uniek in Vlaanderen.
 

We geven niet enkel aan dove, slechthorende of doofblinde personen en hun omgeving informatie en advies, maar ook aan bijvoorbeeld andere diensten, zorgaanbieders, werkgevers en collega’s.

Nood aan hoorapparaten of hoorhulpmiddelen?

Hoorexpert De Kade is specialist in hooroplossingen. Met het juiste hoorapparaat of hoorhulpmiddel zoals FM-apparatuur of met passende gehoorbescherming kan je weer volop genieten van alles wat het leven te bieden heeft. We leren jou hoe je de hooroplossingen goed kan gebruiken, om jouw leven een stuk comfortabeler te maken. Ons ervaren team geeft je onafhankelijk en deskundig advies over de diverse mogelijkheden. We bieden ook een multidisciplinaire behandeling aan voor personen met tinnitus (oorsuizen). Hoorexpert De Kade werkt nauw samen met NKO-artsen en het CAR Spermalie.

 

Neem een kijkje op onze website www.hoorcentrum-spermalie.be en contacteer ons voor meer informatie. Of maak een afspraak voor een gratis en vrijblijvende gehoortest en advies.

Multidisciplinair onderzoek en ambulante therapie

Volwassenen met een gehoorverlies kunnen In het Centrum Ambulante Revalidatie (CAR) terecht voor onderzoek en therapie. Ook revalidatie bij een cochleair implantatie is mogelijk. Na een onderzoeksfase kan er eventueel therapie worden opgestart. Volgende zaken kunnen daarin aan bod komen: optimaal gebruik van het restgehoor, het opnieuw leren waarnemen van geluiden, klanken onderscheiden, omgaan met achtergrondgeluiden, geluiden lokaliseren, beter leren spreken, ondersteuning met gebaren, evenwicht en motorische problemen en omgaan met het psychologische aspect van jouw gehoorprobleem. De therapie kan zowel individueel als in groep zijn. In het revalidatieproces word je ondersteund door een team van audiologen, logopedisten, kinesisten, psychologen en de NKO-arts. Zij werken nauw samen met Hoorexpert De Kade.

 

Wil je meer weten of heb je vragen? Contacteer ons.

Onze dochter vond bij jullie een tweede thuis en is helemaal opengebloeid. Ze is zichtbaar gelukkig, dat is voor ons als ouders het belangrijkste

- Ouders van Fien -

Onze dochter vond bij jullie een tweede thuis en is helemaal opengebloeid. Ze is zichtbaar gelukkig, dat is voor ons als ouders het belangrijkste

- Ouders van Fien -

 

ONDERSTEUNING

Individuele ondersteuning

Loop je vast op een of meerdere levensdomeinen? Wil je wat extra houvast of zoek je gewoon iemand die samen met jou je levensweg mee volgt en ondersteunt? Dan kan individuele begeleiding een antwoord zijn. Soms zijn slechts enkele gesprekken nodig en volstaat rechtstreeks toegankelijke hulp (RTH). Als je heel regelmatig en/of langdurig begeleiding nodig hebt, is een persoonsvolgend budget nodig. 

 

Individuele begeleiding kan heel uiteenlopende inhouden, vormen en doelen hebben. Je kan ze ook combineren met andere ondersteuningsvormen of met de ondersteuning door andere diensten. Onze individuele begeleiders zijn sterk in aangepast communiceren en in het smeden van samenwerkingsverbanden. Ze helpen je op weg bij andere diensten en instanties, ondersteunen je administratie of lossen een crisissituatie mee op. De contacten kunnen plaats vinden bij jou thuis, op het werk, op de dienst of via telefoon, chat of mail. In de individuele begeleiding kan om het even welk levensdomein aan bod komen: ondersteuning om je huishouden en je leven te organiseren, sociaal contact en relationele thema’s, omgaan met niet begrijpen of niet begrepen worden, je welbevinden thuis, op het werk en in de vrije tijd, wonen, ondersteuning om je huishouden en je leven te organiseren of ondersteuning bij je financiën en administratie.

 

Als de individuele begeleiding kan worden gefinancierd vanuit je persoonsvolgend budget, is er geen persoonlijke bijdrage. Bij rechtstreeks toegankelijke hulp is er per begeleidingsmoment een kleine persoonlijke bijdrage.

 

Wil je hier meer over weten? Contacteer ons.

 

Als je individuele begeleiding zoekt, beluisteren we je vraag en kijken we hoe snel we je kunnen helpen in rechtstreeks toegankelijke hulp (RTH). Voor budgethouders maken we een offerte.

Ondersteuning bij extern werk

Het begeleidingscentrum biedt diverse ondersteuningsmogelijkheden voor wie als betaalde kracht of als vrijwilliger in het gewone arbeidscircuit actief is en daar hulp bij kan gebruiken. We kunnen je begeleiden in het zoeken van een geschikte werkplek en bij het solliciteren. Eens je de gepaste job hebt gevonden, bieden we ondersteuning als er aanpassingen nodig zijn en bij het omgaan met communicatiebeperkingen of andere moeilijkheden in een werksituatie. 

 

Wil je hier meer over weten? Contacteer ons.

Woonondersteuning

Woon ondersteuning

Als je wil wonen in een omgeving waar onze ervaren begeleiders dicht in de buurt zijn, kun je terecht in onze woonprojecten in Oostkamp. De Kade organiseert verschillende woonvormen die variëren van vrij intensief begeleide woongroepen (Klavervier) tot studiowonen (Azalea). Bij die laatste is er een vorm van permanentie en krijgen de bewoners vooral individuele begeleiding. Klavervier biedt naast woonondersteuning ook tal van activiteiten op de site en in de ruimere omgeving. Momenteel wordt de infrastructuur van Klavervier vernieuwd zodat elke bewoner straks een persoonlijke studio zal hebben. 
 

In de intensief begeleide woongroepen voorzien we een integrale ondersteuning op maat. Je hebt als bewoner immers een vrij grote ondersteuningsnood die op veel vlakken hulp en begeleiding vraagt. Naast doofheid of slechthorendheid heb je ook andere ernstige beperkingen of gezondheidsproblemen. Nabijheid, communicatie, een begrijpbare en geordende leefwereld, je welbevinden, beweging en gezondheid, nieuwe ervaringen en contacten in de omgeving zijn belangrijke elementen in onze werking. Een netwerk van ervaren vrijwilligers kan jou helpen om je leven verder uit te bouwen.

 

Woonondersteuning wordt meestal gefinancierd via een persoonsvolgend budget. Om te wonen in één van onze woonprojecten betaal je doorgaans een vaste maandelijkse woonkost en een leefkost per aanwezigheidsdag.

 

Wil je hier meer over weten? Contacteer ons.

Close-up van gedekte tafel met op achtergrond groep mensen met beperking

Ondersteuning overdag en vrijetijdsactiviteiten

Ondersteuning overdag en vrijetijds activiteiten

Het woonproject Klavervier ontwikkelde verschillende ateliers en aangepaste activiteiten, zoals sport en beweging, tuin, creativiteit, kunst, bakken, koken, educatieve activiteiten, ontspanning en snoezelen. Zo kan je als bewoner je talenten ontdekken en ontplooien. Die activiteiten staan ook open voor dove, slechthorende of doofblinde personen die niet in Klavervier wonen.
Of misschien is werken in een ‘werkeiland’ iets voor jou? Vanuit het woonproject gaan we met een klein groepje en met ondersteuning van een begeleider werken in een extern project.

Als je zelfstandig of in je eigen gezin woont en het moeilijk hebt om je vrije tijd in te vullen, kunnen we via individuele begeleiding samen met jou zoeken naar activiteiten die bij je passen. We kunnen ondersteuning bieden als je op zoek gaat binnen het gewone aanbod van sport, spel en cultuur. We organiseren ook groepsactiviteiten waarbij je contacten kan leggen met anderen.

 

Wil je hier meer over weten? Contacteer ons.