Expertise maakt het verschil

Door in te zetten op de ontwikkeling van specifieke expertise, maakt De Kade werk van een inclusieve samenleving die mensen met een beperking gelijke kansen biedt.

 

Wij delen graag onze expertise. Reguliere diensten en professionelen in de eerste lijn kunnen via de outreachfunctie beroep doen op onze gespecialiseerde kennis. Scholen kunnen terecht in de ondersteuningsnetwerken.

 

Ook voor andere voorzieningen of gespecialiseerde centra kunnen we vorming op maat bieden.

Sommige interne opleidingen stellen we ook open voor derden.

Outreach

Outreach is bedoeld voor professionelen die vragen hebben over de ondersteuning van personen met een beperking. Organisaties zoals Kind & Gezin, scholen en CLB’s, mutualiteiten, OCMW’s, thuisverplegers of werkgevers kunnen bij ons terecht. We geven advies en info onder de vorm van een workshop of overleg en vertrekken daarbij vanuit jouw vragen en noden. Outreach is gratis.
 

Wil je meer weten? Heb je een vraag? Neem contact op met

één van onze thuisbegeleidingsdiensten:

of met de vormingsdienst: vormingsdienst@de-kade.be

Vorming

De Kade biedt ook vormingen op maat aan. Zo geven we bijvoorbeeld regelmatig gastcolleges bij hogescholen over uiteenlopende onderwerpen. Op basis van jouw vraag bekijken we wat er mogelijk is. Omdat we hiervoor geen subsidiëring kunnen krijgen, vragen we een vergoeding die de loonkost en de kosten dekt. Heb je een vraag naar vorming? Wil je meer weten over wat er mogelijk is?

Contacteer ons: vormingsdienst@de-kade.be

De Kade publicaties

De expertise aanwezig in onze organisatie bundelen we regelmatig in de vorm van een publicatie.

 

Omdat we het belangrijk vinden om expertise te delen en zo in te zetten op bewustwording en inclusie, streven we ernaar om zoveel mogelijk publicaties gratis ter beschikking te stellen. Bij grotere publicaties, zoals een boek, zijn we echter genoodzaakt om een minimale prijs te vragen die onze kosten grotendeels dekt. Het doel is echter nooit om winst te maken. ​​​​​​

TOS Taalprofiel

TOS 1

Kinderen en jongeren met TOS (TaalOntwikkelingsStoornis) vormen een zeer heterogene groep, elk met een eigen uniek profiel. Met dit taalprofiel willen we de mogelijkheid bieden om de stoorniskenmerken van elk kind met TOS overzichtelijk in kaart te brengen.

 

>>> Meer info & bestellen

't Ogenblik, het magazine voor en door mensen met een visuele beperking

ogenblik mockup

Thuisbegeleidingsdienst Accent specialiseert zich in de individuele begeleiding van personen met een visuele beperking. Baby’s, kinderen en jongeren die slechtziend of blind zijn, krijgen ondersteuning in hun eigen leef- en leeromgeving. Om de 6 maande publiceert Accent 't Ogenblik, een magazine vol leerrijke maar ook luchtige informatie en aankomende evenementen voor mensen met een visuele beperking.

 

>>> Meer info & bestellen

Campus Spermalie, expert op vlak van congenitale doofblindheid

Congenitale doofblindheid is een complexe en zeldzame dubbele beperking waarbij gehoor én zicht ernstig aangetast zijn vanaf de geboorte. Dit heeft een grote impact op communicatie, oriëntatie en sociale interactie. Bij De Kade zetten we onze expertise in om mensen met deze beperking te ondersteunen en hun levenskwaliteit te verbeteren. In deze video belichten we onze unieke aanpak, waarbij we inzetten op het versterken van autonomie, zintuiglijke stimulatie en verbinding met de omgeving.

 

>>> Bekijk de video

Podcast 'Geprikkeld' over autisme

Zonder titel (10.5 x 7.4 cm)

In 4 afleveringen gaat Xavier Taveirne, peter van de afdeling autisme binnen De Kade, in gesprek met verschillende jongeren en jongvolwassenen met autisme, evenals hun ouders en begeleiders. Het is een ontwapenend verhaal over hoe autisme het leven van deze mensen heeft gevormd, hoe ze navigeren door een wereld vol prikkels, en hoe ze stap voor stap hun eigen sterktes en talenten ontdekken.  

 

Geprikkeld om te luisteren naar het verhaal van Simon, Tom, Nina, Lieve, Amaryllis, Ares, Erwin, Jelle en aantal hulpverleners van de Kade?

 

>>> Geprikkeld #1 - Simon, Tom en Sylvie over autisme, prikkels en opvoeding

>>> Geprikkeld #2 - Nina, Lieve en Mieke over autisme bij meisjes en de kracht van verbinding binnen het gezin

>>> Geprikkeld #4 - Jelle, Sarah en Mieke over autisme, jongvolwassenheid en het ontdekken van talent

 

Bibliotheek

De bibliotheken in Spermalie en Het Anker hebben in de loop van de jaren een grote collectie boeken, tijdschriften, eindwerken en beeldmateriaal (DVD’s) bijeengebracht. Ze bevat uiteraard vooral informatie over de verschillende vraagstellingen waarop De Kade een antwoord formuleert. Je vindt er ook speldozen, didactische pakketten en kinder- en jeugdboeken.

 

De catalogus biedt een aanbod voor medewerkers, stagiairs en onze cliënten (via medewerker). Indien er een vraag is naar specifiek ontlenen van didactisch materiaal of vraag naar verdiepende informatie kan je contact opnemen met de vormingsdienst van De Kade.

 

Contacteer ons: bibliotheek.spermalie@de-kade.be

Spel-o-theken De Kade

Speel-o-theek De Piepbal en spel-o-theek Het Anker beschikken over een ruim aanbod van speelgoed en spellen.

 

Bij speel-o-theek De Piepbal kan je terecht voor de uitleen van speelgoed en spellen voor kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen met een beperking. Naast uitleen van materiaal, kan je er ook langskomen en gebruik maken van de speelruimte, de snoezelruimte en een aangepaste computerruimte. Ontdek hier meer over de speel-o-theek De Piepbal.

 

Op de website van Spel-o-teek Het Anker kan je je laten inspireren door een ruim spellenaanbod. Deze spellen zijn in ingedeeld volgens leeftijd, het aantal spelers, al dan niet therapeutisch… Daarnaast vind je er ook telkens welke vaardigheid je via deze spellen kan oefenen/stimuleren. Omwille van praktische redenen is uitleen van deze spellen enkel mogelijk voor medewerkers en gebruikers van De Kade.